Bostadsanpassning ger möjlighet till ett självständigt liv!

Att leva med en funktionsnedsättning är en utmaning som ofta kräver speciella lösningar för att skapa tillgänglighet och ge möjlighet till ett självständigt liv.

I Sverige finns möjlighet att söka bidrag för bostadsanpassning. Reglerna kring bostadsanpassning styrs av bostadsanpassningslagen.

I bostadsanpassningslagen regleras rätten till att söka bostadsanpassningsbidrag. Bland annat krävs att en funktionsnedsättning ska vara långvarig eller bestående för att du ska vara berättigad till bostadsanpassningsbidrag.

Nyttan med bostadsanpassningslagen är stor både när det gäller samhällsekonomi och välbefinnande. Systemet med bostadsanpassningsbidrag kan ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv, utan beroende av assistenter eller särskilt boende.

Läs mer om bostadsanpassningsbidraget på Boverkets hemsida

Sveriges kommuner handlägger bostadsanpassning

Varje kommun har en eller flera bostadsanpassningshanläggare som hanterar bostadsanpassningarna i respektive kommun. Kontakta din hemkommun för att undersöka möjligheten till att söka bidraget.

Granbergs hjälper dig genom processen med bostadsanpassning

Att söka bostadsanpassning är en process i flera steg där kontakt behöver tas med flera instanser. Det låter kanske svårt så därför har vi satt ihop en tidslinje där du ser vilka åtgärder som behöver vidtas.

Länk till din hemkommun

Klicka på din hemkommun i listan nedan för att få mer information om bostadsanpassning i din hemkommun.

Granbergs hjälper dig genom processen med bostadsanpassning

Att söka bostadsanpassning är en process i flera steg där kontakt behöver tas med flera instanser. Det låter kanske svårt så därför har vi satt ihop en tidslinje där du ser vilka åtgärder som behöver vidtas.
Steg 1 - Bostadsanpassning

Kontakta
kommunen

Första steget är att du kontaktar kommunens handläggare för bostadsanpassning. Där kommer du få information om hur det går till i just din kommun.
Steg 2 - Bostadsanpassning

Kontakta
förskrivare

En förutsättning för att kunna söka bidraget är att det finns ett intyg fån en arbetsterapeut eller annan sakkunnig. Fråga din kommun om vem du ska kontakta för att få ett intyg utfärdat.
Steg 3 - Bostadsanpassning

Kontakta
fastighetsägaren

Om du hyr ett hus eller lägenhet så behöver du kontakta fastighetsägaren för att få godkännande till åtgärden som ska genomföras.
Steg 4 - Bostadsanpassning

Kontakta
installatör

Installationen utförs av en byggnadsfirma på din ort. En offert på installationskostnaden behöver bifogas till ansökan. Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med en installatör som har erfarenhet av våra produkter.
Ett vanligt förfarande är att byggnadsfirman tar in pris från Granbergs och sedan ger en totaloffert som kan bifogas till ansökan.
Steg 5 - Bostadsanpassning

Kommunen
beslutar

Mot bakgrund av inskickad ansökan och offert så tar kommunen beslut om vilka åtgärder som kan utföras och hur stort bidrag som betalas ut.
Steg 16- Bostadsanpassning

Leverans /
installation

Byggnadsfirman utför installationen och driftsätter utrustningen.

Vi hjälper dig genom processen!

Vi rekommenderar rätt produkter efter dina behov
Vi tar fram offert som bifogas till ansökan
Vi kan hjälpa dig med planering och ritningar i 3D
Vi kan ge tips på installatörer i din kommun
Vi tillhandahåller anvisningar m.m. för att underlätta för fastighetsägare / kommun vid beslut

Skapa en förfrågan så hjälper vi dig!

Fyll i nedanstående formulär och skicka in bilder / skisser så kan vi hjälpa dig med ritning och offert som du kan bifoga till din ansökan om bostadsanpassning.
Godkänn Integritetspolicy
Bostadsanpassning

Granbergs produkter i Hemkunskapssal

I skolans undervisning Hemkunskap är det viktigt att alla elever kan delta på samma villkor. I ett kök med vanliga skåp och bänkar har rullstolsburna elever mycket svårt att arbeta och delta i undervisningen. För att alla ska få samma möjlighet att lära sig matlagning så bör en köksstation anpassas för rullstolsburen elev. 

En köksbänk i standardutförande med skåp under arbetsytan gör det svårt för att inte säga omöjligt att använda för rullstolsburen elev. 

Arbetsytan är för hög och skåpen gör att eleven måste sitta i en snedvriden position för att försöka genomföra kökssysslorna. 

Att se ner i en kastrull och kunna hantera den på ett säkert sätt är förenat med stora svårigheter. 

Lösningen är att installera en höj- och sänkbar köksbänk med knäfritt utrymme i hemkunskapssalen. 

Motordriven bänklyft med knäfritt utrymme
Motordriven bänklyft med knäfritt utrymme

I en hemkunskapssal planeras ofta köksbänkarna rygg mot rygg. Eftersom det inte finns någon stabil vägg att skruva i så lämpar sig en golvmonterad bänklyft bäst i en hemkunskapssal med den här typen av planlösning. 

Sidelift 6400 är den bänklyft som oftast förekommer i en hemkunskapssal. Modellen är golvmonterad och har starka motorer placerade i ytterkanterna av lyften. 

Med en lyftkraft på hela 400 kg så ger även Sidelift möjlighet till att hänga hurtsar under vissa delar av lyften. 

Sidelift 6400 installerad i en hemkunskapssal
Sidelift 6400 installerad i en hemkunskapssal
Sidelift 6400 med  hänghurts inkl. källsortering
Sidelift 6400 med hänghurts inkl. källsortering

En annan variant av bänklyft som ibland förekommer i skola är Baselift 6310. 

Även denna modell är golvmonterad vilket gör att den lämpar sig bra vid planlösningar där köksbänkarna står rygg mot rygg. 

Granbergs produkter i Hemkunskapssal
Baselift 6310 har golvplattor som ger stöd mot golv.
Baselift 6310 har golvplattor som ger stöd mot golv.

I ett handikappanpassat kök är det vanligt förekommande med väggskåpslyft. Behovet uppstår då man installerar en köksbänk med knäfritt utrymme. Man behöver helt enkelt utnyttja väggskåpen till förvaring eftersom det försvinner förvaringsutrymme under bänken.

I de fall den handikappanpassade köksdelen i en hemkunskapssal planeras mot en vägg, så kan köket även utrustas med en väggskåpslyft.

Att installera bänklyft i kombination med väggskåpslyft i en hemkunskapssal ger möjlighet för eleven att träna och förbereda sig på hur ett anpassat kök ofta är planerat i ett privat hem.

Hemkunskapsutbildningen syftar ju till att förbereda eleven på att klara sig självständigt när denne framöver ska skaffa eget boende.

Väggskåpslyft Diago 504 i hemkunskapssal
Väggskåpslyft Diago 504 i hemkunskapssal